Jumaat, 7 Mac 2014

KENAPA PROTEIN PERLU DALAM TUBUH KITA??

1 – Pertumbuhan
16% tubuh badan manusia terdiri daripada protein. Kulit, rambut, organ-organ, otot, semuanya terdiri daripada protein (semuanya mengandungi DNA, dan dalam DNA ada protein). Saban hari, ada sahaja sel-sel kita yang mati, dan kematian tersebut haruslah digantikan dengan kelahiran. Badan memerlukan amino asid (komponen asas protein) untuk membina kembali otot-otot dan sel-sel kita yang lain.

Tanpa protein yang mencukupi, badan kita akan menjadi lemah dan lembik. Dalam erti kata lain, Protein kepada badan manusia adalah sama seperti batu-bata kepada sesebuah bangunan. Cuba tanya diri anda, bolehkah kita membina bangunan yang kukuh jika sumber batu-bata tidak mencukupi?

2 – Metabolisma (otot)
Kita sering bersenam dan melakukan kerja-kerja berat. Melalui bersenam banyak sel-sel otot kita yang “mati” terutamanya jika kita melakukan senaman yang mencabar kekuatan otot seperti weight training ataubodyweight training (push up, sit up, dan sebagainya). Kita tak menyedari kematian sel-sel ini kerana dalam tubuh badan kita terdapat berjuta-juta sel, mungkin juga lebih daripada tu. Maka kematian “sebahagian kecil” sel-sel tersebut mungkin kita tidak sedari. Namun, tanpa diet yang berkualiti (ada protein), sebahagian kecil sel-sel otot yang mati tadi mungkin tidak dapat diganti, dan saban hari “sebahagian kecil” tadi akan berubah menjadi “sebahagian besar”.

Penurunan berat badan melalui “kehilangan otot” adalah sesuatu yang malang dan tidak harus dibanggakan, kerana turunnya berat otot bererti turunnya kadar metabolisma ANDA! Otot adalah mesin-mesin yang menggerakkan metabolisma kita, yang membakar lemak-lemak kita. Sila catat fakta ini besar-besar pada dinding bilik anda.

3 – Metabolisma (pencernaan)
Sekali lagi, protein meningkatkan kadar metabolisma, dan makan lebih banyak protein meningkatkan kadar metabolisma berlipat kali ganda. Ini kerana badan memerlukan lebih tenaga untuk menguraikan struktur protein yang kompleks kepada komponen-komponen yang lebih ringkas berbanding karbohidrat.

Dalam arena bina badan, high protein diet adalah sesuatu yang normal dikalangan mereka yang ingin menurunkan paras body fat %, namun jangan sesekali salah anggap, mereka bukannya mengamalkan Atkins diet. Karbohidrat adalah kawan karib bodybuilder, mana mungkin mereka meninggalkan karbohidrat. Apa yang mereka lakukan ialah, merendahkan sedikit pengambilan karbohidrat berbanding biasa, tetapi meningkatkan pula pengambilan protein (bersama sumber alkaline seperti sayur-sayur, kerana protein bersifat acidic).


4 – Menstabilkan Paras gula (dalam darah) dan Insulin
Memandangkan protein melambatkan sedikit proses pencernaan berbanding jika anda makan karbohidrat semata-mata, maka gabungan protein dan karbohidrat (dengan sedikit lemak) dalam diet adalah perlu. Protein mencegah paras gula dalam darah daripada naik terlalu cepat, sekaligus menstabilkan regulasi diantara paras gula dan insulin. Hal ini sangat penting jika anda ingin mengurangkan kebarangkalian proses penukaran glycogen berlebihan kepada lemak dengan pantas.


Protein – berapa yang kita perlukan?
Ini bergantung kepada gaya hidup anda, juga faktor fisiologi anda seperti jantina (lelaki perlukan lebih protein berbanding wanita). Minimum protein yang diperlukan dalam sehari ialah kira-kira 1g per kg berat badan (jika berat anda ialah 60kg, maka anda perlu makan SEKURANG-KURANGNYA 60g sehari). Namun makan terlalu banyak protein juga tidak digalakkan, melainkan anda melakukan banyak kerja berat, seperti weight training(intensiti tinggi).  Pengambilan protein yang maksimum yang boleh diambil manusia normal ialah kira-kira 3g per kg berat badan.

Namun usah bimbang dengan nilai ini, asalkan kita jaga pengambilan kalori dan makan secara seimbang, yakni setiap hidangan harus mengikut nisbah yang termaktub dalam piramid makanan (harus ada karbohidrat, protein, dan lemak), maka pengambilan protein harian anda sudah mencukupi.

Soya Penyebab Kanser Payudara Bagi Wanita???

Benarkah Soya menyebabkan Kanser Payudara?


28/06/2012
Banyak pertanyaan tentang tentang kesahihan khabar angina, sama ada kanser payudara disebabkan oleh meminum air kacang soya atau memakan produk makanan berasaskan soya seperti tauhu dan tempeh? Jawapannya tidak.
 Memang tidak dapat dinafikan air soya dan produk makanan berasaskan soya mempunyaiphytoestrogens, iaitu bahan biokimia semulajadi yang menyerupai hormon estrogen. Oleh kerana hormon estrogen boleh menyemarakkan lagi kanser payudara, maka persoalan seperti ini timbul.
Walaupun dalam ujikaji di makmal, phytoestrogens boleh merangsangkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara, tetapi dalam kajian klinikal, ramai saintis gagal membuktikan dakwaan ini.  Malah ada kajian klinikal yang mendapati pengamalan produk makanan berasaskan soya boleh merendahkan kebarangkalian mendapat  kanser payudara.
 Mengikut peraturan klinikal, satu kajian yang sahih haruslah mendapat keputusan yang sama apabila diuji berkali-kali dengan kaedah yang sama. Jika ada kajian yang dapat membuktikan sesuatu penemuan, tetapi apabila diulang semula oleh saintis lain ia tidak memberikan apa-apa keputusan yang sama, maka kajian itu sangat diragui.
 Satu laporan dalam The Journal of the American Medical Association pada tahun 2009, para saintis mengkaji semula data yang dieprolehi dari seramai 5,042 wanita Cina yang dikaji dalam kajianShanghai Breast Cancer Survival Study mendapati bahawa soya merendahkan risiko untuk mendapat semula kanser payudara yang telah dirawat. Oleh kerana kajian ini dilakukan di China, dan belum di negara-negara lain, maka penemuan ini masih tidak disahkan lagi.
 Sebagai kesimpulannya, ramai saintis yang beranggapan bahawa pengamalan produk berasaskan soya tidak memberikan kesan yang positif atau negatif kepada kanser payudara. Banyak kajian perlu dijalankan bagi membuktikan dakwaan sama ada soya akan menyebabkan kanser payudara atau soya boleh mengelakkan kanser payudara.
Saya berpendapat bahawa kanser payudara ini lebih kepada penyakit genetic yang tidak dapat dikawal oleh mana-mana wanita. Ia bukanlah “penyakit yang dicari atau diminta”. Hanya kekuasaan ALLAH SWT saja yang dapat menjauhkan kita dari musibah ini dan hanya kepadaNYA saja kita memohon.


Wallahu a’lam.

ESP NON GMO? APA MAKSUDNYA???


Produk berasaskan Non GMO? Apa tu?? Secara jujurnya memang saya tidak pernah tahu dan tak ambil tahu pun pasal GMO vs Non GMO. Tapi bila saya join SHAKLEE, barulah saya familiar dengan terma-terma saintifik pada makanan dan supplimen.

APA MAKSUD GMO?

Pernah tak kita ambil tahu apa itu GMO? Nampak macam tak penting kan? GMO atau GMOs ni sebenarnya “ Genetically Modified Organism” atau dalam bahasa melayunya Organisma Pengubahsuaian Genetik, BERMAKSUD tumbuh-tumbuhan (atau binatang) yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen. Ia juga dipanggil sebagai “ Genetic Engineering” (GE).

Teknologi GE ini menggabungkan DNA dari spesis berlainan, menghasilkan kombinasi tanaman, haiwan, bakteria dan genetic viral yang tidak stabil yang tidak boleh berlaku dalam sifat semulajadi sesuatu unsur.

Salah satu masalah utama dalam teknologi ini (GE) adalah ketika proses memasukkan genetik ke dalam DNA makanan/tanaman itu. Saintis masih buntu halatuju genetik tersebut. Perkara ini boleh menggangu fungsi-fungsi genetik lain yang boleh menyebabkan toksin dan alahan dalam makanan/tanaman tersebut.

KESAN-KESAN SAMPINGAN yang ditemui dalam tumbuhan / makanan yang berunsurkan GMO:-
  1. menghasilkan toksin
  2. bertindak balas dengan keadaan cuaca secara berbeza.
  3. mengandungi sama ada terlalu banyak atau pun terlalu sedikit nutrien
  4. menjadi berpenyakit atau rosak dan kemudiannya mati
KESAN KAJIAN SAINTIFIK TERHADAP PEMBERIAN MAKANAN GMO KEPADA BINATANG MENDAPATI:
  • ketumbuhan sel berpotensi pra-kanser
  • kerosakan sistem imunisasi
  • otak,hati dan testikel yang lebih kecil
  • kemerosotan separa atau peningkatan kepadatan hati
  • bentuk sel nukleus yang ganjil
  • lain-lain anomoli yang tidak dapat diternagkan, kehamilan palsu dan kadar kematian yang lebih tinggi.

Adakah GMO selamat?
Negara-negara yang paling maju tidak menganngap GMO selamat. lebih daripada 60 buah negara seluruh dunia termasuk Australia, Jepun dan semua Negara-negara di kesatuan Eropah, mengharamkan secara terang-terangan kepada pengeluaran dan penjualan GMO. Dimudahkan cerita, pada tumbuhan, teknik ini memberi kebaikan untuk kekebalan pokok tapi kepada manusia, ia akan memberikan kesan sampingan dan tidak baik untuk kesihatan.


Dibawah adalah antara penemuan tentang keburukan kajian GMO:
sumber : http://www.non-gmoreport.com/whatisnon-gmo.php

· GM corn causes liver and kidney damage in rats - A study conducted by French scientists and published in Archives of Environmental Contamination and Toxicology found symptoms of poisoning and liver and kidney damage in rats fed a GM corn.

· GM soy increased mortality in rats, reduced fertility in hamsters - A 2006 study conducted by Irina Ermikova of the Russian National Academy of Sciences found that more than half the babies from mother rats fed GM soy died within three weeks. In another Russian study scientists found that hamsters fed GM soy had lost their ability to reproduce by the third generation. The hamster pups also suffered slower growth and high mortality.

· Tryptophan tragedy - A genetically engineered form of an L-tryptophan food supplement was responsible for the deaths of thirty-seven people and disabling of several thousand more in 1989.

· GM potatoes harm rats - In the late 1990s, Arpad Pusztai, Ph.D., a molecular biologist, conducted a study on genetically modified potatoes for the Rowett Research Institute in Scotland. Pusztai conducted feeding experiments on rats and found that the potatoes damaged the animals’ gut, other organs, and immune systems.



APA MAKSUD NON-GMO?

Maksud Non-GMO ialah bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DI CAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.

Contoh bahan kimia itu adalah baja kimia. Selalunya kalau makanan yang bukan dari baja organik memang ada kesan sampingan. Lagi-lagi kalau makanan yang telah diproses untuk dijadikan makanan segera.

Contohnya: Kacang soya yang telah dikotakkan, kita perlu ambil tahu bahan-bahan dan cara pemprosesannya. Jika ia dari kacang soya yang tidak organik (menggunakan baja kimia, prestisid dan sebagainya) ianya mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi NITRAT. Kandungan NITRAT yang tinggi boleh membawa kepada KANSER!!! Kacang soya GMO ini lebih murah untuk dihasilkannya dan berisiko tinggi kepada kesihatan pengguna kerana ianya mengandungi toksin tinggi.



Apa kelebihan SOY ESP Shaklee???

ESP telah diiktiraf oleh seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Setiap 850g (1 tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.



ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk dipasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Manakala Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai kepada pengidap kencing manis.

Jadi, pilihan ditangan anda. Pilih yang terbaik untuk kesihatan anda.




* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.






Khamis, 6 Februari 2014

SET BAJET

Bagi yang tidak mempunyai sumber kewangan yang mencukupi or tiada bajet apa kata anda cuba untuk SET BAJET berikut. Pilih mana-mana set bajet yang anda inginkan boleh hubungi saya di talian berikut :-

sms/whatapps : 012-5584478 (Rabiatul)
Email : atul razali@yahoo.com
FB : vitaminsihatalami / Rabiatul Adwiyah Razali
COD : Bandar Country Home, Batu Caves, Putrajaya, Ulu Yam

HARGA ISTIMEWA menanti anda beserta Konsultasi percuma bagi yang berminat untuk dapatkan supplimen Shaklee dari saya!!!

1)  SET HOT SELLING 


2) SET SUBUR ASAS


3) SET KECANTIKAN ASAS

4) SET MENYUSU ASAS



SIAPA YANG MEMERLUKAN ESP

Energizing Soy Protein (ESP) .Protin Soya Hebat!!!!




Adakah anda mengalami simpton- simpton berikut :
  • Anda sering letih dan kurang motivasi diri?
  • Kulit wajah yang kusam?
  • Wajah penuh dengan tompokan bekas jerawat yang hitam?
  • Bekas gigitan nyamuk yang akhirnya menjadi kudis dan meninggalkan kesan ?
  • Rambut sering gugur?
  • Lemah dan tidak bertenaga walaupun sudah tidur 8 jam sehari?
  • Pernah mengalami keguguran?
  • Susu ibu kurang?
  • Berasa lemah dalam pantang?
  • Mengalami masalah kukit seperti allergi dan eczema?

Tahukah anda ia antara punca kekurangan protien? Kekurangan Protien yang berpanjangan boleh menyebabkan masalah berikut:-
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah) 
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang) 
  • Liver (penyakit hati) 
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah) 
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah) 
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil) 
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus) 
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh) 
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar) 
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik) 
  • Irritability (Badan menggeletar) 
  • Fatigue (Letih lesu) 
  • Weakness (Lemah) 
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan) 
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal) 
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan


Siapa perlukan ESP ni?

1. Ibu menyusu
2. Ibu hamil
3. Lelaki/wanita yang ingin turunkan berat badan
4. Sesiapa sahaja yang inginkan kesihatan berpanjangan
5. Mereka yang mengalami masalah kesuburan
6. Mereka yang ingin menghilangkan parut (parut jerawat mahupun parut2 di badan)
7. Mereka yang ingin menaikkan taraf kesihatan
8. Mereka yang inginkan kulit cantik berseri serta halus mulus
9. Wanita yang inginkan payudara anjal
10. Sesuai untuk kanak2 sehinggalah warga emas.









untuk keterangan lanjut dan berminat untuk dapatkan produk SHAKLEE boleh hubungi saya di 012-5584478 (sms/whatapps)
atau
email : atulrazali@yahoo.com
COD : Batu Caves, Putrajaya, Hulu Yam, Bandar Country Homes

YAKINLAH DENGAN SOYA ESP SHAKLEE!!! SEMEMANGNYA SOYA ASLI

Kenapa tajuk entri kali ni macam berbau KONTOVERSI lagi, sebenarnya sejak akhir-akhir ni ramai yang dok cakap ESP  Shaklee ni bukan asli/pure soyalah.. mai saya terangkan ESP SHAKLEE ni!!

Semua produk soya sama ke yang ada di pasaran sekarang ni??? Ke memang ada perbezaan antara ESP soya Shaklee dengan produk soya yang banyak ada dipasaran sekarang ni?? Sememangnya ada perbezaan antara soya yang ada dipasaran sekarang ni dengan ESP? Kenapa Soya ESP lebih berkualiti tinggi dan pastinya selamat berbanding dengan soya biasa??

Cara Pemprosesan SOYA yang terdapat dalam pasaran
Korang tahu tak, sesetengah soya diproses menggunakan alkohol. Cara iniakan menghilangkan isoflavine yang bermanfaat dan boleh mencemarkan soya itu sendiri bila bercampur dengan alkohol. - sebab tulah banyak rumors mengatakan soya tak elok untuk kesihatan kita. Tapi BERBEZA dengan SOYa SHAKLEE - ianya dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavine genistin dan daidzin yang kritikal untuk membekalkan kita dengan keseluruhan manfaat soya.

Sebenarnya soya bukannya tak elok untuk kesihatan, tetapi cara pemprosesannya tu yang menyebankan soya tu tak elok.

SOYA SHAKLEE BUKAN GMO
Shaklee menggunakan proses PENSIJILAN TERSENDIRI yang dikelnali sebagai 'IDENTIY PRESERVED PROGRAM (IPP). Program ini memastikan kacang soya SHAKLEE bebas dari pendedahan perubahan genetik soya itu sendiri. Dari benih sehingga penyimpanannya, komitmen Shaklee sangat tinggi untuk pastikan bahan ramuannya adalah semulajadi dan berkualiti tinggi.

SHKALEE merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Kacang soya terasing yang pertama telah dicipta oleg Dr. Shaklee pada 1970 an. Beberapa ujian klinikal dijalankan dan membuktikan betul bahawa protein soya adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan. Kenapa soya?? Kenapa bukan ikan ke ayam ke sebagai sumber protein?? Sebab Utamanya sumber protein dari soya adalah BEBAS LEMAK DAN KOLESTROL.


berminat untuk dapatkan ESP SOYA Shaklee boleh hubungi saya di :

012-5584478 (sms/whatapps)
email : atulrazali@yahoo.com

Free konsultansi dari saya nanti!!


CARA PENGAMBILAN ESP SHAKLEE DENGAN BETUL


Wah sejak akhir2 nie permintaan ESP SHAKLEE memang laris..Siapa yang dah mencuba minum ESP ni memang akan repeat order punyalah sebab dah tangkap cintan dengan ESP ni!!.

Kepada sesiapa yang belum mencuba lagi, inilah masanya untuk anda mencuba kelazatan ESP ni yang memang super BEST, produk yang sentiasa ON DEMAND dan BEST SELLER.

Apa yang ada dalam ESP ni sehingga ramai penggunanya jatuh cinta dengan ESP ni..


Antara Kebaikan dan Khasiat ESP





Wow !!! bestkan ESP ni.. sebenarnya banyak lagi khasit ESP ni..

Bagi pengguna yang baru nak berjinak dengan ESP ni, mesti tertanya-tanyakan, apa yang best sangat ESP tu???

Saya tampilkan sekali RESEPI KHAS ESP yang boleh anda cuba di rumah!!

Soalan favourite yang selalu customer tanya bila pertama kali nk mencuba ESP ni :

"Macam mana nak makan ESP ni?" Apa Rasa ESP ni? Sedap tak?

Secara ringkasnya saya akan beritahu ESP ni dalam bentuk serbuk, so boleh dibancuh dengan air suam/sejuk, jus, horliks, susu or milo yang sesuai dengan anda untuk minum.. Rasa ESP ni macam rasa soya ler dan memang sedap sehingga tak terkata..hehe

Ok Kalau secara detailsnya cara penggunaan seperti berikut ye:-

1) ESP + AIR SEJUK / SUAM
Kalau bancuh dengan air sejuk memang menjadi favourite saya.. Rasa original soya tu memang sesuai dengan tekak saya. memang SEDAPlah..

2) ESP + JUS BUAH BUAHAN
Rasanya akan lebih sedap dengan dicampurkan jus dengan bauan aroma buah..

3) ESP + FRESH MILK
Cuba try dengan susu kotak Dutch Lady ke or brand lain yang ada perasa Strawberry/coklat

4) ESP + KURMA
Resepi ni memang sesuai bagi ibu yang mengandung.. blend skali ESP dan kurma yang dibuang biji..memang sedap.

5) ESP+Ribena

6) ESP + MILO / ESP + HORLIKS 

7) ESP + SUSU ANMUM
Sesuai bagi ibu yg mengandung ye.

8)ESP + BUAH BUAHAN YANG DIBLEND..
Ikut suka citarasa anda.

9) ESP + MEALSHAKES / PERFORMANCE DRINK / CINCH SHAKE
Boleh dicampurkan sekali.


CADANGAN SUKATAN DAN WAKTU MINUM ESP

Sukatan : 1 - 2 sudu besar ESP + Air kegemaran anda (1 atau 2 kali sehari)

Boleh diambil awal pagi sebagai alas perut.. Tapi saya lebih suka ambil waktu malam sebab lepas minum ESP ni xpayahlah makan berat lagi. perut dh rasa kenyang jer..hehe. Bagi yang ingin diet utk kuruskan badan memang sesuai diambil waktu malam sebelum jamah makanan yg berat ye..


TIPS ESP

  • Jangan bancuh ESP ni dengan air panas, air berkafien atau air yang berkabonat sebab boleh menghapuskan nutrisi dan khasiat ESP tu
  • Jangan ambil lebih dari 3 sudu sehari kerana ini akan membebankan ginjal anda
  • Gunakan shaker untuk mengoncangkan bancuhan ESP anda untuk mudah larut dalam air.. Kalau di kacau dengan sudu dikhuatri akan jadi berketul2..xbestlah kalau minum ada ketul2 betul tak??
  • Satu canister ESP boleh tahan selama 2 bulan.. ini memang super duper berbaloi2..



Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. 
Setiap pembelian dari saya akan mendapatkan HARGA ISTIMEWA DAN KONSULTASI PERCUMA!!!

SMS/WHATAPPS : 012-5584478
EMAIL : atulrazali@yahoo.com
FB: vitaminsihatalami