Khamis, 30 Mac 2017

Apa Sayur Kegemaran Korang

Bagi je sayur, ulam semuanya Kak Tun makan.. Semuanya kena je selera Kak Tun. Salah satu sayur kegemaran Kak Tun adalah Bendi aka Lady Finger.Paling suka goreng bendi dengan telur..tapi jangan terlalu lama masak, nanti tak sedap. Kak Tun suka bila bendi tu dalam keadaan rangup bila dimakan. Sama juga bila rebus bendi tu,mesti half cook je,sebab nak rasa kerangupannya..

Tahu tak sayur bendi ni banyak khasiat dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan kita.



Sayur bendi ni merupakan sumber antioksidan, mengandungi vitamin A,vitamin C,vitamin B6,sumber folate dan serat,magnesiumdan kalium iaitu elektronik yang diperlukan untuk imbangan cecair dalam badan dan mengalirkannya melalui saraf, pergerakan otot dan metabolisma. Bendi merupakan sayur rendah lemak dan kalori.

Jumlah serat yang banyak dalam bendi membantu dalam proses penghadaman bagi mengelak daripada sembelit.
Satu hidangan bendi (1/2 cawan) mengandungi 30% dari khasiat pemakanan tang disyorkan oleh Recommended Dietry Allowance (RDA).

Tetapi zaman sekarang dengan zaman atok -atok kita memang dah berbeza.Sayur dulu dengan sayur sekarang dah tak sama khasiatnya. Sebab tu ada juga yang makan makanan yang seimbang dan cukup pengambilan vitamin melalui sayur dan buah tetapi tetap juga mengalami penyakit kronik. 

Tahu tak sebab apa?
Ini kerana kandungan nutrien dalam sayur tersebut telah berkekurangan kerana disebabkan banyak faktor.

Antaranya:

💟Tanah pertanian didapati kurang berkualiti Rata-rata peniaga sekarang hanya mengira keuntungan semata-mata. Penggunaan racun perosak,serangga dan penggunaan baja kimia sedikit sebanyak menjejaskan kualiti nutrien dalam sayur tersebut.

💟Tubuh badan kita yang setiap hari terdedah dengan pencemaran alam seperti asap kereta,asap kilang,pencemaran radiasi daripada hphone,barangan elektrik dan komputer, merupakan penyumbang kepada penghasilan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dalam tubuh badan kita dan boleh mengakibatkan penyakit kronik datang menyerang.

💟Seringkali dalam keadaan stress dan tertekan juga penyumbang kepada  sistem imun badan menjadi rendah.

💟Barangan yang kita guna hari-hari juga banyak mengandungi bahan kimia seperti sabun, barang plastik, pewangi dan sebagainya boleh menyebabkan tubuh badan kita terdedah dengan penyakit. 

💟Cara sayur tu dimasak dan penggunaan bahan perasa juga boleh menyebabkan hilang nutrien yang terkandung di dalam sayur.

Jadi sebab itulah pada zaman kini, walau kita pengamal sayur organik sekalipun, ada juga yang mengalami penyakit kronik. Ini kerana jumlah nutrien yang terkandung dalam sayur tidak mencukupi untuk menghalang serangan radikal bebas yang setiap hari menyerang tubuh badan kita.

Disebabkan faktor inilah fungsi vitamin/ suplemen diperlukan untuk top upkan bekalan nutrien yang tidak mencukupi dalam tubuh badan kita. Makanan seimbang tetap menjadi pilihan utama disamping penggunaan vitamin/suplemen sebagai pelengkap nutrien kita untuk bantu sel dalam badan sihat dan dapat melawan radikal bebas yang menjadi punca kepada penyakit kronik.

Jadi memanglah penting untuk kita ambil vitamin/suplemen setiap hari. Jadi Kak Tun syorkan kalau vitamin seperti Vitalea,Vitamin C, B Complex wajiblah ambil setiap hari. Boleh juga di add on kan dengan Ostematrix, Carotomax, Garlic, omega, vivix dan selainnya.

Fikirlah secara bijak,  pokok pangkalnya terletak pada diri kita sendiri. Jika kita ingin hidup dalam keadaan sihat disamping keluarga tercinta untuk 10 tahun akan datang,so dari sekarang kira dah mula bertindak  dan berjinak dengan  pengambilan vitamin/suplemen.

Keputusan ditangan anda,fikir-fikirkanlah..

Tapi jangan terlalu lama pula,sebabnta penyakit datang tanpa mengira siapa,dimana dan masa.Tindakan awal anda boleh menyelamatkan diri sendiri dan insan yang tersayang.

Shaklee Distributor & Business Leader
RABIATUL 0125584478

pengedar Shaklee Rawang
pengedar Shaklee JalanTARKLCC
pengedar Shaklee Selayang

Tiada ulasan: