Isnin, 17 Mac 2014

CARA / TIPS SUPAYA MUDAH TIDUR PADA WAKTU MALAM

Di sini saya kongsikan beberapa cara/tips supaya kita mudah tidur pada waktu malam.
* Menurut studi dari University of Pittsburgh School of Medicine, melakukan olahraga minimal 150 minit dalam seminggu boleh mengatasi masalah susah tidur mengatasi sulit tidur. Aktiviti ini boleh menstabilkan suhu tubuh manusia dan mengurangkan rasa cemas serta depress. Dan, berolahraga di siang hari membantu untuk lebih mudah terlelap.

* Segera matikan lampu saat hendak tidur. Dalam keadaan gelap, tubuh akan mempengaruhi pembentukan hormon melatonin yang membuat kita cepat mengantuk. Kalau taknak gelap sangat, pakai lampu yang sinarnya lembut dan tenang. Hindari memilih lampu yang warnanya putih terang – seperti neon – kerana ia memiliki komponen warna biru cukup kuat yang dapat mengganggu proses tidur.

* Switch off tv/komputer/laptop . Kesemua benda ini sama-sama memiliki komponen warna biru pada cahaya yang disebarkan, seperti lampu neon. Ia sememenagnya mengganggu jadual tidur dan sebenarnya boleh buat kita bertambah stress dengan sinaran biru itu.

* Jika hobi membaca buku sebelum tidur, gantikan dengan bahan bacaan yang ringan dan relax. Jangan sesekali bebankan fikiran dengan bacaan yang berat kerana ini menyebabkan otak terpaksa berfikir dan bekerja lagi!

* Jaga pemakanan terutamanya makan malam. Elakkan makan berlebihan, makanlah sekadar yang mampu supaya tubuh kita boleh berehat dengan baik di malam hari.

* Amalkan pengambilan supplemen sebelum tidur. B Complex boleh mengurangkan stress kita dan menggalakkan kesihatan jantung. ManakalaVitalea pula boleh memberi kita kecerdasan otak, melegakan penghadaman dan utk pertumbuhan sel2 baru yg lebih sihat. Bagi mereka yang mudah tidur tetapi terjaga setiap satu jam dan tidak boleh tidur boleh amalkan Ostematrix.

* Minum air yang banyak dan sekurang2nya segelas air masak sebelum tidur.


Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya dengan menghantar email ke atulrazali@yahoo.com atau whatapps/call/msg di no: 012-5584478 ...terima kasih. InsyaAllah harga istimewa untuk anda!!! 

4 Sebab Kenapa Tidur Anda Tidak Lena

Kalau sekali sekala, ini tiada masalah. Kalau anda dalam golongan orang yang bercinta,memang tidur xlena mandi tidak basah. Tapi kalau sudah sering tidur tak lena walaupun tidak bercinta dengan sesiapa? Ha!! Ini memang ada sesuatu yang tidak kena dengan diri kita. Kita harus perhatikan sebab musababnya apakah yang menyebabkan permasalahan tidur anda tidak lena ini boleh terjadi.

Ia bukan sahaja boleh menjejaskan masa rehat anda tetapi juga memberi kesan pada kesihatan anda jika berlaku secara berterusan.

Kebanyakan daripada masalah tidur tidak lena biasanya disebabkan oleh gaya hidup seharian. Terdapat beberapa rutin yang diamalkan setiap hari mengganggu tidur. Cuba lihat, mana tahu ada di antara sebab di bawah yang mungkin menyababkannya. Saya petik sebab-sebab di bawah daripada majalah dan akhbar.


Tekanan

Tekanan di tempat kerja seperti timbunan kerja atau persaingan yang tidak sihat di tempat kerja sering menyebabkan keadaan yang menekan. Tidak kurang juga masalah keluarga dan masalah lain yang sekaligus menyebabkan tidur anda tidak lena. Sementara itu, meneguk minuman alkohol tidak akan sesekali membantu menghilangkan stres malah membuatkan ia semakin parah.

Tidur Tidak Teratur

Disebabkan mengejar masa bagi menyiapkan tugasan dalam masa yang ditetapkan, ramai yang sanggup bersengkang mata sehingga mengabaikan waktu tidur. Sebaik selesai menyiapkan tugasan, anda tidur semahu-mahunya. Itu pun, jika tiada lagi tugasan lain menanti. Jika masih ada, maka waktu tidur anda akan terus terganggu hingga akhirnya menyebabkan ia menjadi kebiasaan anda. Pola tidur sebegini sebenarnya akan mengganggu kesihatan anda. Bukan itu sahaja, ia juga boleh mempengaruhi keadaan fikiran anda. Sebaiknya, aturlah waktu tidur anda agar tidur dengan lebih lena.

Keadaan Kesihatan

Gangguan tidur bukan sahaja disebabkan oleh tekanan atau pola tidur yang tidak teratur. Tetapi boleh juga disebabkan oleh keadaan kesihatan seseorang. Rasa cemas atau gangguan bipolar serta kekurangan kalium boleh menyebabkan gangguan tidur. Dalam kes seperti ini, amat penting untuk mendapatkan waktu tidur dan rehat yang mencukupi.

Penyakit Lain Dan Ubat- Ubatan

Bagi yang mengidap penyakit-penyakit lain seperti narkolepsi, catapleksi dan halusinasi ia turut mampu mengakibatkan gangguan tidur. Sesetengah pesakit yang bergantug pada ubat juga mungkin berhadapan masalah tidur akibat pengambilan ubat-ubatan tersebut. Bagi menyelesaikan masalah ini, cuba berbincang dengan doktor anda dan dapatkan panduan yang membantu.


TUKAR DIET, CEGAH KANSER

Kanser merupakan penyebab kematian KEEMPAT terbanyak yang berlaku di hospital-hospital Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di seluruh negara. Mengikut statistik KKM, kanser paru-paru merupakan penyebab kematian kanser yang paling banyak bagi seluruh kematian akibat kanser.
Kes kanser dilihat semakin meningkat dan selalunya dikaitkan semakin meningkat dan selalunya dikaitkan dengan diet dan gaya hidup kita seperti kurangnya bersenam, banyak mengambil makanan berproses selain sebab genetik dan lain-lain.
Secara amnya, diet antikanser ialah cara pemakananyang sihat dan seimbang, banyak mengambil makanan bijiran penuh, sayur dan buah terutamanya kumpulan sayur cruciferous yang amat bagus untuk cegah kanser.
Sekarang semua orang mahukan sesuatu yang pantas sedangkan kesemua makanan segera amat tidak baik untuk kesihatan anda kerana mengandungi bahan tambahan yang bukan semula jadi.
Secara tidak langsung, perlahan-lahan ia akan membina toksik di dalam sistem badan kita dan sel kanser gemar tumbuh di bahagian toksik.

MEMBELI BELAH SENARAI BARANGAN ANTI KANSER

1 TENUSU 


  • Susu Soya
  • keju Jarlsburg dan Gouda
2 SAYUR & BUAH-BUAHAN
  • sayur-sayuran hijau
  • kubis brussels
  • tomato
  • lobak
  • ubi keledek
  • labu
  • brokoli
  • bawang besar,putih dan merah
  • cendawan butang
  • cili benggala
  • bayam
  • oren
  • anggur
  • lemon
  • epal
  • aprikot
  • mangga
3 BIJIRAN PENUH 
  • Oat
  • Flaxsed
  • Quinoa
4 IKAN / MAKANAN LAUT
  • Sotong
  • Salmon
  • Tuna
  • Kembung
5 HERBA DAN REMPAH
  • Kunyit
  • Halia
  • Kulit Kayu manis
  • Rosemary
  • kari
  • Kucai
  • Selasih
6 KEKACANG / MINYAK
  • kacang pekan
  • kacang hazel
  • walnut
  • badam
  • minyak zaitun
  • minyak canola
7 MANISAN
  • Coklat gelap
8 MINUMAN
  • Teh hijau

6TIPS UNTUK ELAKKAN KANSER

1 Banyakkan makan sayur 'CRUCIFEROUS' 
 -(brokoli, kubis bunga, kubis brussels, lobak putih dan kubis daun)
- Kesemua sayur ini mengandungi fitokimia, vitamin dan mineral serta serat yang    pentingkan untuk kesihatan.
- komponen yang ada dalam sayur ini boleh merangsang enzim di dalam badan untuk 
   menyahtoksik
  karsinogen sebelum ia merosakkan sel badan.

2 Perbanyakkan Serat
- Diet serat makanan yang tinggi amat bagus untuk mencegah kesemua kanser 
   terutamanya kanser kolorektal yang terjadi akibat kurangnya makanan menyihatkan.

3 Organik dan Segar
- Ramai berpendapat, makanan organik merupakan yang terbaik untuk kesihatan 
   terutamanya untuk mencegah kanser. Tetapi pilihan makanan yang SIHAT DAN SEGAR
   adalah pilihan terbaik untuk mencegah kanser.

4 KURANGKAN DAGING
- Kajian menunjukkan kurang 50% vegeterian mendapat kanser berbanding mereka yang
   memakan daging.
- Ini kerana daging mengandungi serat yang kurang dan nutrien lain yang boleh 
   menghalang pertumbuhan sel kanser.
- Sebaliknya ia mengandungi lemak yang banyak terutamanya lemak tepu dan diet lemak 
   tinggi selalunya dikaitkan dengan kadar kanser yang tinggi

5 PENYEDIAAN MAKANAN
- Bukan sahaja memilih makanan yang menyihatkan, cara penyediaan juga amat penting 
   bagi mengurangkan risiko mengidap kanser.
- Antara tips yang boleh dilakukannya ialah:
 a) Mengambil buah dan sayur-sayuran segar dan mentah kerana ia mengandungi   
      jumlah vitamin dan mineral yang tinggi berbanding yang telah dimasak.
b) Pastikan sayur dan buah-buahan dibasuh sebelum memakannya bagi mengurangkan 
     racun perosak.
c) Mengambil buah dan sayur-sayuran segar dan mentah kerana mengandungi jumlah 
    vitamin dan mineral yang tinggi berbanding yang telah dimasak.
d) Apabila masak sayur, stimkan ia sehingga lembut menggunakan sedikit air sahaja 
    bagi mengekalkan vitamin di dalamnya.
e) Berhenti mengambil makanan yang diproses kerana ia mengandungi bahan kimia yg 
     membahayakan kesihatan 
f) Elakkan makanan yang hangit seperti sate dan barbeku
g) Simpan minyak di dalam bekas kedap udara
h) Pilih daging yang segar berbandingkan yang dikeringkan, diawet atau disalai.

6 UBAH GAYA HIDUP
-  Selain dari mengamalkan diet yang seimbang dan menyihatkan gaya hidup juga perlu 
   diubah dengan sering bersenam. Setiap minggu kita perlu bersenam selama 150 minit.













Selasa, 11 Mac 2014

ESP KHAS UNTUK GASTRIK

Apa itu Gastrik?
Adalah radang yang dihadapi pada dinding perut pesakit. Gastrik yang berterusan boleh membawa kepada risiko kanser colon. Jadi jangan ambil mudah. Rawatlah gastrik.





Punca Penyakit Gastrik:
Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempuh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempuh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.

Tempoh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.




Tanda-tanda penyakit gastrik:
  • Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  • Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  • Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  • Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  • Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  • Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Makanan Bahaya Pesakit Gastrik
  • Elakkan lada, atau lada hitam/lada sulah. 
  • Kentang kerana banyak angin. 
  • Makanan berasaskan susu. 
  • Gantikan daging merah kepada ayam atau ikan. 
  • Elak makanan yang berminyak. 
  • Kurangkan gula dan garam dalam makanan. 
  • Elakkan kopi, alkohol dan minuman yang ada kaffein. 

Makanan Selamat Pesakit Gastrik 


  • Hampir semua sayuran dan buah-buahan selamat dimakan. 
  • Pilih makanan yang tinggi antioksidan dan flavonoids, seperti 'grape fruit' 
  • Makanan yang kaya fiber seperti kacang, peas juga baik untuk di makan. 
  • Nasi, roti, biskut, dan oatmeal. 
  • Makanan yang tinggi protein, seperti Soya Shaklee juga amat baik. 
  • Pilihan makanan laut, ayam atau daging juga tak mendatangkan mudarat.
  • Guna minyak sayuran seperti 'olive oil' ketika memasak

Senang cerita, amalkan cara hidup yang sihat. Makan berpada-pada. Jangan aniaya badan sendiri. Amanah Allah untuk kita. Jangan pasrah tak tentu pasal, sedangkan tak usaha lagi cari penawar.

Jumaat, 7 Mac 2014

KENAPA PROTEIN PERLU DALAM TUBUH KITA??

1 – Pertumbuhan
16% tubuh badan manusia terdiri daripada protein. Kulit, rambut, organ-organ, otot, semuanya terdiri daripada protein (semuanya mengandungi DNA, dan dalam DNA ada protein). Saban hari, ada sahaja sel-sel kita yang mati, dan kematian tersebut haruslah digantikan dengan kelahiran. Badan memerlukan amino asid (komponen asas protein) untuk membina kembali otot-otot dan sel-sel kita yang lain.

Tanpa protein yang mencukupi, badan kita akan menjadi lemah dan lembik. Dalam erti kata lain, Protein kepada badan manusia adalah sama seperti batu-bata kepada sesebuah bangunan. Cuba tanya diri anda, bolehkah kita membina bangunan yang kukuh jika sumber batu-bata tidak mencukupi?

2 – Metabolisma (otot)
Kita sering bersenam dan melakukan kerja-kerja berat. Melalui bersenam banyak sel-sel otot kita yang “mati” terutamanya jika kita melakukan senaman yang mencabar kekuatan otot seperti weight training ataubodyweight training (push up, sit up, dan sebagainya). Kita tak menyedari kematian sel-sel ini kerana dalam tubuh badan kita terdapat berjuta-juta sel, mungkin juga lebih daripada tu. Maka kematian “sebahagian kecil” sel-sel tersebut mungkin kita tidak sedari. Namun, tanpa diet yang berkualiti (ada protein), sebahagian kecil sel-sel otot yang mati tadi mungkin tidak dapat diganti, dan saban hari “sebahagian kecil” tadi akan berubah menjadi “sebahagian besar”.

Penurunan berat badan melalui “kehilangan otot” adalah sesuatu yang malang dan tidak harus dibanggakan, kerana turunnya berat otot bererti turunnya kadar metabolisma ANDA! Otot adalah mesin-mesin yang menggerakkan metabolisma kita, yang membakar lemak-lemak kita. Sila catat fakta ini besar-besar pada dinding bilik anda.

3 – Metabolisma (pencernaan)
Sekali lagi, protein meningkatkan kadar metabolisma, dan makan lebih banyak protein meningkatkan kadar metabolisma berlipat kali ganda. Ini kerana badan memerlukan lebih tenaga untuk menguraikan struktur protein yang kompleks kepada komponen-komponen yang lebih ringkas berbanding karbohidrat.

Dalam arena bina badan, high protein diet adalah sesuatu yang normal dikalangan mereka yang ingin menurunkan paras body fat %, namun jangan sesekali salah anggap, mereka bukannya mengamalkan Atkins diet. Karbohidrat adalah kawan karib bodybuilder, mana mungkin mereka meninggalkan karbohidrat. Apa yang mereka lakukan ialah, merendahkan sedikit pengambilan karbohidrat berbanding biasa, tetapi meningkatkan pula pengambilan protein (bersama sumber alkaline seperti sayur-sayur, kerana protein bersifat acidic).


4 – Menstabilkan Paras gula (dalam darah) dan Insulin
Memandangkan protein melambatkan sedikit proses pencernaan berbanding jika anda makan karbohidrat semata-mata, maka gabungan protein dan karbohidrat (dengan sedikit lemak) dalam diet adalah perlu. Protein mencegah paras gula dalam darah daripada naik terlalu cepat, sekaligus menstabilkan regulasi diantara paras gula dan insulin. Hal ini sangat penting jika anda ingin mengurangkan kebarangkalian proses penukaran glycogen berlebihan kepada lemak dengan pantas.


Protein – berapa yang kita perlukan?
Ini bergantung kepada gaya hidup anda, juga faktor fisiologi anda seperti jantina (lelaki perlukan lebih protein berbanding wanita). Minimum protein yang diperlukan dalam sehari ialah kira-kira 1g per kg berat badan (jika berat anda ialah 60kg, maka anda perlu makan SEKURANG-KURANGNYA 60g sehari). Namun makan terlalu banyak protein juga tidak digalakkan, melainkan anda melakukan banyak kerja berat, seperti weight training(intensiti tinggi).  Pengambilan protein yang maksimum yang boleh diambil manusia normal ialah kira-kira 3g per kg berat badan.

Namun usah bimbang dengan nilai ini, asalkan kita jaga pengambilan kalori dan makan secara seimbang, yakni setiap hidangan harus mengikut nisbah yang termaktub dalam piramid makanan (harus ada karbohidrat, protein, dan lemak), maka pengambilan protein harian anda sudah mencukupi.

Soya Penyebab Kanser Payudara Bagi Wanita???

Benarkah Soya menyebabkan Kanser Payudara?


28/06/2012
Banyak pertanyaan tentang tentang kesahihan khabar angina, sama ada kanser payudara disebabkan oleh meminum air kacang soya atau memakan produk makanan berasaskan soya seperti tauhu dan tempeh? Jawapannya tidak.
 Memang tidak dapat dinafikan air soya dan produk makanan berasaskan soya mempunyaiphytoestrogens, iaitu bahan biokimia semulajadi yang menyerupai hormon estrogen. Oleh kerana hormon estrogen boleh menyemarakkan lagi kanser payudara, maka persoalan seperti ini timbul.
Walaupun dalam ujikaji di makmal, phytoestrogens boleh merangsangkan pertumbuhan sel-sel kanser payudara, tetapi dalam kajian klinikal, ramai saintis gagal membuktikan dakwaan ini.  Malah ada kajian klinikal yang mendapati pengamalan produk makanan berasaskan soya boleh merendahkan kebarangkalian mendapat  kanser payudara.
 Mengikut peraturan klinikal, satu kajian yang sahih haruslah mendapat keputusan yang sama apabila diuji berkali-kali dengan kaedah yang sama. Jika ada kajian yang dapat membuktikan sesuatu penemuan, tetapi apabila diulang semula oleh saintis lain ia tidak memberikan apa-apa keputusan yang sama, maka kajian itu sangat diragui.
 Satu laporan dalam The Journal of the American Medical Association pada tahun 2009, para saintis mengkaji semula data yang dieprolehi dari seramai 5,042 wanita Cina yang dikaji dalam kajianShanghai Breast Cancer Survival Study mendapati bahawa soya merendahkan risiko untuk mendapat semula kanser payudara yang telah dirawat. Oleh kerana kajian ini dilakukan di China, dan belum di negara-negara lain, maka penemuan ini masih tidak disahkan lagi.
 Sebagai kesimpulannya, ramai saintis yang beranggapan bahawa pengamalan produk berasaskan soya tidak memberikan kesan yang positif atau negatif kepada kanser payudara. Banyak kajian perlu dijalankan bagi membuktikan dakwaan sama ada soya akan menyebabkan kanser payudara atau soya boleh mengelakkan kanser payudara.
Saya berpendapat bahawa kanser payudara ini lebih kepada penyakit genetic yang tidak dapat dikawal oleh mana-mana wanita. Ia bukanlah “penyakit yang dicari atau diminta”. Hanya kekuasaan ALLAH SWT saja yang dapat menjauhkan kita dari musibah ini dan hanya kepadaNYA saja kita memohon.


Wallahu a’lam.

ESP NON GMO? APA MAKSUDNYA???


Produk berasaskan Non GMO? Apa tu?? Secara jujurnya memang saya tidak pernah tahu dan tak ambil tahu pun pasal GMO vs Non GMO. Tapi bila saya join SHAKLEE, barulah saya familiar dengan terma-terma saintifik pada makanan dan supplimen.

APA MAKSUD GMO?

Pernah tak kita ambil tahu apa itu GMO? Nampak macam tak penting kan? GMO atau GMOs ni sebenarnya “ Genetically Modified Organism” atau dalam bahasa melayunya Organisma Pengubahsuaian Genetik, BERMAKSUD tumbuh-tumbuhan (atau binatang) yang dihasilkan melalui teknik bioteknologi penggabungan gen. Ia juga dipanggil sebagai “ Genetic Engineering” (GE).

Teknologi GE ini menggabungkan DNA dari spesis berlainan, menghasilkan kombinasi tanaman, haiwan, bakteria dan genetic viral yang tidak stabil yang tidak boleh berlaku dalam sifat semulajadi sesuatu unsur.

Salah satu masalah utama dalam teknologi ini (GE) adalah ketika proses memasukkan genetik ke dalam DNA makanan/tanaman itu. Saintis masih buntu halatuju genetik tersebut. Perkara ini boleh menggangu fungsi-fungsi genetik lain yang boleh menyebabkan toksin dan alahan dalam makanan/tanaman tersebut.

KESAN-KESAN SAMPINGAN yang ditemui dalam tumbuhan / makanan yang berunsurkan GMO:-
  1. menghasilkan toksin
  2. bertindak balas dengan keadaan cuaca secara berbeza.
  3. mengandungi sama ada terlalu banyak atau pun terlalu sedikit nutrien
  4. menjadi berpenyakit atau rosak dan kemudiannya mati
KESAN KAJIAN SAINTIFIK TERHADAP PEMBERIAN MAKANAN GMO KEPADA BINATANG MENDAPATI:
  • ketumbuhan sel berpotensi pra-kanser
  • kerosakan sistem imunisasi
  • otak,hati dan testikel yang lebih kecil
  • kemerosotan separa atau peningkatan kepadatan hati
  • bentuk sel nukleus yang ganjil
  • lain-lain anomoli yang tidak dapat diternagkan, kehamilan palsu dan kadar kematian yang lebih tinggi.

Adakah GMO selamat?
Negara-negara yang paling maju tidak menganngap GMO selamat. lebih daripada 60 buah negara seluruh dunia termasuk Australia, Jepun dan semua Negara-negara di kesatuan Eropah, mengharamkan secara terang-terangan kepada pengeluaran dan penjualan GMO. Dimudahkan cerita, pada tumbuhan, teknik ini memberi kebaikan untuk kekebalan pokok tapi kepada manusia, ia akan memberikan kesan sampingan dan tidak baik untuk kesihatan.


Dibawah adalah antara penemuan tentang keburukan kajian GMO:
sumber : http://www.non-gmoreport.com/whatisnon-gmo.php

· GM corn causes liver and kidney damage in rats - A study conducted by French scientists and published in Archives of Environmental Contamination and Toxicology found symptoms of poisoning and liver and kidney damage in rats fed a GM corn.

· GM soy increased mortality in rats, reduced fertility in hamsters - A 2006 study conducted by Irina Ermikova of the Russian National Academy of Sciences found that more than half the babies from mother rats fed GM soy died within three weeks. In another Russian study scientists found that hamsters fed GM soy had lost their ability to reproduce by the third generation. The hamster pups also suffered slower growth and high mortality.

· Tryptophan tragedy - A genetically engineered form of an L-tryptophan food supplement was responsible for the deaths of thirty-seven people and disabling of several thousand more in 1989.

· GM potatoes harm rats - In the late 1990s, Arpad Pusztai, Ph.D., a molecular biologist, conducted a study on genetically modified potatoes for the Rowett Research Institute in Scotland. Pusztai conducted feeding experiments on rats and found that the potatoes damaged the animals’ gut, other organs, and immune systems.



APA MAKSUD NON-GMO?

Maksud Non-GMO ialah bahan yang TIDAK DIUBAH SECARA GENETIK atau bahasa mudahnya BAHAN MAKANAN YANG TIDAK DI CAMPUR DENGAN BAHAN KIMIA YANG BOLEH MEMUDARATKAN KESIHATAN.

Contoh bahan kimia itu adalah baja kimia. Selalunya kalau makanan yang bukan dari baja organik memang ada kesan sampingan. Lagi-lagi kalau makanan yang telah diproses untuk dijadikan makanan segera.

Contohnya: Kacang soya yang telah dikotakkan, kita perlu ambil tahu bahan-bahan dan cara pemprosesannya. Jika ia dari kacang soya yang tidak organik (menggunakan baja kimia, prestisid dan sebagainya) ianya mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi NITRAT. Kandungan NITRAT yang tinggi boleh membawa kepada KANSER!!! Kacang soya GMO ini lebih murah untuk dihasilkannya dan berisiko tinggi kepada kesihatan pengguna kerana ianya mengandungi toksin tinggi.



Apa kelebihan SOY ESP Shaklee???

ESP telah diiktiraf oleh seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan. Ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Setiap 850g (1 tin ESP) dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.



ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk dipasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur. Manakala Indeks Glisemik (G.I) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai kepada pengidap kencing manis.

Jadi, pilihan ditangan anda. Pilih yang terbaik untuk kesihatan anda.




* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.